Læringssyn
Download: praksis- og læringsdokument for Børnehaven Baunegård (docx - 97 kb)
Hvilke forestillinger gør vi os om, hvad børnene får ud af at gå i børnehaven?
Hvad mener vi at kunne se, at de lærer, og hvordan lærer de? Hvad betyder vores tanker om læring for måden vi har indrettes os på i børnehaven?
Børnenes liv her og nu - og fremover..
Det er vigtigt for os, at forstå barndommen som en selvstændig fase i livet, som har en værdi i sig selv. Børnehaven er et vigtigt sted, for vor tids barndom, og det som i første omgang betyder noget for børnene, er at de får rigtig mange gode dage i børnehaven i de 3-4 år, hvor den udgør rammen om en stor del af deres liv.
En anden væsentlig ting for børnehavebørnene på Baunegård er fritidshjemmets beliggenhed lige overfor, hvor de store børnehavebørn søger over og møder nye udfordringer. Børnene vokser ikke "ud af" børnehaven - de vokser ind i fritidshjemmet og det liv, som venter dem der. Det er af stor værdi, at kunne se sin nære fremtid og glæde sig til det der kommer.
Hvad alle børn har brug for at lære i børnehaven.
Børnene lærer meget i løbet af de år, de går i børnehaven.
Nogle områder er fundamentale for alle børn: At man er god nok som den man er, at man har brug for at være sammen med andre, at det er både dejligt og besværligt, og at mulighederne for at handle alene og sammen er mange.
Men børnene er også forskellige - og hvert enkelt barn har nogle områder, som er vigtigere for dem og optager dem mere end andre - forskellige interesser, som skifter fra tid til anden.
Derfor er det nødvendigt, at udfordringerne hele tiden er til stede. Og at børnene har masser af tid til rådighed. Læring hænger sammen med lyst - og nød - nysgerrighed og engagement. Læring finder sted i selvaktive processer og foregår ofte - men ikke udelukkende - i et socialt fællesskab. Vi kan ikke skemalægge børnenes læring, men vi kan udfordre børnene og følge dem, når vi får øje på deres interesser og motivation.
At være sig selv.
Når nogle børn fx er sammen i en leg, er det vigtigt for alle, at kunne gøre noget, de gerne vil. Men derudover er det forskelligt, hvad hvert enkelt barn "går efter" eller påtager sig at bestemme i legen. Og der er talrige måder at gøre sin indflydelse gældende på. Vi oplever, at børnene hele tiden øver sig i at blive gode til at være de forskellige børn, de er.
At forme livet.
Når vi i børnehaven vælger ikke at have et fast aktivitetsprogram og heller ikke har detaljerede planer for hvad alle børn skal lære, så åbner det op for og tilskynder til, at børnene - og de voksne - selv handler og er opfindsomme og kreative, også på måder som rækker ud over det før sete. Vi oplever, at børnene bliver gode til at lege og forfølge deres interesser, at de lader sig inspirere af omgivelserne og hinanden og bevarer lysten til nye udfordringer. Det er værdifuldt også på længere sigt at se sig selv som medskaber af det, man oplever og lærer - at man aktivt er med til at forme livet.
At være sammen.
Vi lægger vægt på, at alle børn finder ud af det med, at være sammen med andre. Hvis det er svært for nogen, giver vi ikke op i forhold til dét. Vi kan se, at børnene bliver dygtige til at færdes mange sammen og til at tage hensyn til andre. Børnene lærer, at mennesker er forskellige - både børn og voksne. Forskellige mennesker, rummer forskellige muligheder. Børnene bliver gode til at opsøge nogle, de gerne vil være sammen med, til at finde ud af hvad de vil lave sammen, hvor og hvordan det lader sig gøre. Men børnene oplever også, at der er voksne som passer på dem - og at de selv har et ansvar for andre.
Børnene lærer meget om selvorganisering og samarbejde. Og de lærer noget om den svære balance imellem individualitet, venskab og fællesskab. Om de krav det stiller, at vi har brug for andre - også for at kunne være os selv.
At kunne selv.
Dertil kommer nogle praktiske færdigheder, som børnene tilegner sig hen ad vejen - fx i forbindelse med påklædning og hygiejne. Nogle færdigheder lærer børnene af sig selv - eller hjemme - men der er også tilfælde, hvor vi opmuntrer enkelte børn til at komme i gang med at øve sig i et eller andet.
Og mange andre færdigheder..
Børnene bliver gode til at klæde sig ud og til at optræde. De lærer mange kreative færdigheder, at tegne og male og klippe og klistre og skrive bogstaver. De bliver også gode til at cykle og løbe på rulleskøjter - og til at klatre i træer.
Børnene bliver gode til at bruge deres krop - drengene bliver gode til at slås, uden at slå sig selv eller hinanden.
De fleste børn udvikler et godt sprog. Vi synes de bliver dygtige - både til at forstå og udtrykke sig.
De bliver gode til at indrette sig og arrangere og bygge huler. Og de lærer noget om dyr. Både om dem, som vi fodrer hver dag - og om tusindben og salamandere og biller, som de selv ved, hvor de kan finde ude på legepladsen.
Alle børn bliver ikke lige gode til det hele. Udfordringerne er til stede. Og andre børn og voksne, som insisterer på at ville noget med én. Men man skal ikke nå mere end man kan overskue.